Slängde grannen komposten i en plastpåse?

I förra årets hyresgästundersökning hamnade frågan "hur grannen sköter sig i soprummet" på bottenplacering för tredje året i rad. Detta är också ett av de vanligaste klagomålen vi får till vår kundservice.
Sortera i ditt återvinningsrum
Vi vill göra det enkelt för dig som hyresgäst att sortera rätt. Därför har vi utrustat alla våra återvinningsrum med de vanligaste kärlen för återvinning. Tyvärr är felsortering vanligt, exempelvis när matavfall slängs i plastpåsar. Detta irriterar grannar, kostar oss pengar i felsorteringsavgifter och, kanske tråkigast av allt, gör att kommunen inte kan använda matavfallet för att producera biogas i Östersunds nya biogasanläggning.
Felsortering påverkar oss och dig
Under senaste tiden har vi fått fler felsorteringsavgifter, främst för plastpåsar i matavfallkärlen. Det är pengar som vi heller skulle ha lagt på andra saker i våra fastigheter och något som även kan påverka din hyra. Eftersom som höjda avgifter för återvinningen och avfallshantering är något som ingår i hyresförhandlingen.
Snart finns kompostpåsar i varje återvinningsrum
I några områden kan du redan nu hämta papperspåsar för matavfall i ditt återvinningsrum och inom kort kommer de finnas på alla områden. Det är viktigt att papperspåsen står luftigt för att de inte ska gå sönder. Gratis ställningar för påsen finns att hämta på Rådhuset men också i många matbutiker.
Vi påminner också om att du inte längre får använda de gröna bioplastpåsarna utan det är de bruna papperspåsarna som gäller. Kom ihåg att bara är rester från mat som exempelvis skal från frukt och skaldjur, rester från tallriken, kaffesump och ben från kött som hör hemma i matavfallet.
Måste jag sortera mitt avfall?
Ja, enligt lag ska du som konsument sortera allt avfall, och vi förstår att det inte alltid är lätt att veta vad som ska slängas var. Under de senaste åren har det blivit enklare i och med att förpackningar nu ofta har samma symboler som du sedan hittar på kärlet för återvinning. Det mesta kan sorteras i våra återvinningsrum exempelvis plast, metall och papper. Det som inte är förpackningar eller matavfall ska du slänga i restavfall.
Här är några exempel på vad som är restavfall:
- blöjor
- trasiga plastleksaker som inte innehåller batterier
- kuvert
- plåster
- tops
- bindor
- fimpar och snus
- kattsand - gäller alla typer av kattsand. Spola inte ner kattsand i toaletten. Komposterbar kattsand får inte sorteras som matavfall.
Grovavfall och farligt avfall till återvinningscentral
Grovavfall, såsom trasiga möbler och skidor, är egentligen samma sak som restavfall – det som blir över när du har sorterat ditt övriga avfall. Skillnaden är att grovavfall är stort och tungt och därför inte får plats i ditt kärl för restavfall. Du får inte lämna det i återvinningsrummet, utan du är själv ansvarig för att transportera avfallet till kommunens återvinningscentral. Farligt avfall som till exempel batterier, ljuskällor och sprayburkar ska också lämnas på återvinningscentralen eller i de speciella skåp som finns i en del matvarubutiker.