Östersundshem samarbetar med Kvinnojouren
Under våren 2024 inledde Östersundshem ett samarbete med Kvinnojouren i Jämtlands län. En del i samarbetet är att hela vår personal samt styrelse får utbildning av Kvinnojouren om våld i nära relationer.
Utbildning för ökad kunskap
Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och vi vill öka kunskapen och medvetenheten kring det bland våra anställda. Vi tror att med utbildning kan vi bidra till ett tryggare samhälle.
Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer omfattar fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt våld och förekommer i alla samhällsklasser och åldersgrupper. En stor del av kommunens invånare bor i vårt fastighetsbestånd och ofta sker våld i nära relationer i hemmet och som bostadsbolag är det är självklart att vi ska engagera oss.
Vad får vi utbildning om och hur ofta?
Under 2024 hade vi först en heldag tillsammans med Kvinnojouren som sedan följdes upp av en halvdag. Efter det kommer vi årligen att få utbildning. Under årets utbildningsdagar har vår personal fått föreläsningar om mäns våld mot kvinnor, haft gruppdiskussioner och värderingsövningar.
Sedan tidigare arbetar vi efter metoden Trygga hem, där målsättningen är precis som namnet antyder är att du ska känna dig trygg i ditt hem.
Om du har funderingar kring detta eller önskar att få råd och stöd vidare, tveka inte att höra av dig till oss och fråga efter Boendesociala Sektionen.
Vid misstanke om pågående brott – ring polisen på 112.
Fakta om Kvinnojouren
Kvinnojouren Jämtlands län är en ideell feministisk förening, som är religiöst och partipolitiskt obunden och som verkar mot mäns våld, förtryck och förnedring av kvinnor och barn. De arbetar också på olika sätt mot manlig dominans och överordning. De grundläggande värderingarna är solidaritet och jämställdhet.
Kvinnojouren har funnits i Östersund sedan 1982. Sedan dess har ungefär 1500 kvinnor och barn bott en period av sina liv på jouren. Varje vecka tar de emot ett 50-tal stödsamtal på telefon och möter kvinnor på eller utanför jouren ungefär 15 gånger. Dessutom följer de med på rättegångar, polisförhör och möten samt bidrar med annat praktiskt stöd.
Kvinnojouren i länet har fyra anställda och sedan jourkvinnor som jobbar ideellt.
Mer information om Kvinnojouren.