Ordningsregler

I ett flerfamiljshus bor du nära dina grannar. För att alla ska trivas är det viktigt att ta hänsyn, visa respekt och inte störa omgivningen. Men det är också viktigt att du som granne förstår att det i flerfamiljshus uppstår ljud som du måste tåla.

Hög musik eller oljud

Det är inte alla hyresgäster som vet om att de stör sina grannar. Många uppskattar att du på ett vänligt sätt säger till, innan problemet växt sig för stort. Kanske blir situationen bättre av något så enkelt. Men återkommer problemet är det bra om du kontaktar oss så att vi kan komma tillrätta med problemet så snabbt som möjligt.

Är du inte bekväm att prata med din granne kan du kontakta oss direkt. Vi kommer då att prata med den som stör – självklart utan att uppge ditt namn.

Bråk i lägenhet

Blir du störd av allvarliga lägenhetsbråk, kanske med slagsmål eller misshandel inblandade, bör du omgående ringa polisen på tel 112 (akut), eller tel 11414 (icke-akut). Det är viktigt att du ringer. Ditt samtal kan innebära att du hjälper någon som far illa.

Störande besökare

Högljudda besökare kan de flesta acceptera någon gång. Men är det ett ständigt spring till någon av dina grannar vill vi gärna att du kontaktar oss. Vi kommer i vår tur att prata med den berörda hyresgästen. Är besökarna påverkade av alkohol eller droger, alternativt använder trapphuset som tillhåll, är det extra viktigt att du ringer. Det är vårt ansvar att kontakta aktuell hyresgäst och se till att störningarna upphör.

Rökning

Många är känsliga mot tobaksrök och klagomål på rökning är en våra vanligaste störningar. Rök inte i husets allmänna utrymmen eller utanför entréporten. Visa även i övrigt hänsyn till dina grannar om du till exempel väljer att röka på din balkong eller uteplats.

En del av våra fastigheter är helt rökfria. Det innebär att du inte får röka i lägenheten, på balkong, uteplats eller utanför entrén. Rökning får endast ske på anvisad plats med askkopp.

Rökförbudet i Sverige är nu utökat och gäller även på allmänna lekplatser och utanför lokaler dit allmänheten har tillträde.

Fest

Har grannarna en fest som stör är det bra om du först försöker prata med dem. Hjälper inte detta kan du under kontorstid kontakta vår kundservice, eller på övrig tid ringa störningsjouren.

Meddela grannarna 

Om du ska ha fest, informera dina grannar om det och be dem att höra av sig om du skulle störa dem. En lapp i brevlådorna är ett sätt att visa omtanke och öka grannarnas tålamod, men det innebär inte att du får spela hög musik sent på kvällen och natten. Efter 22.00 ska volymen sänkas och det ska vara lugnt. Hög musik och röster hörs genom huset och kan störa fler än du kanske tror. Tänk också på att du har ansvar för om dina gäster stör – både i lägenheten, i trapphuset och ute på gården.

Prata med den du stört

Vet du med dig att du stört grannarna finns en enkel väg att ställa saker och ting tillrätta – kontakta dem för att be om ursäkt. I bästa fall leder det kanske till en förbättrad relation mellan dig och dina grannar.

Håll koll på dina ungdomar

När du själv reser bort kanske dina hemmavarande ungdomar passar på att ha fest. Vilket leder till att du blir inblandad i en eventuell störning, även om du inte är hemma. Prata gärna med dina ungdomar. Förklara att alla har rätt till ett boende utan störningar.

Förbjudet att grilla på balkongen

Det är inte tillåtet att grilla på balkongen (gäller även elgrill), röken kan störa din grannar och det innebär även en brandrisk. Använd gärna istället de grillplatser som ibland finns i våra områden. Om du grillar med egen grill, se till att hålla dem på avstånd från husen. 

Håll koll på dina husdjur

Har du husdjur är det viktigt att du ser till så att de inte stör dina grannar eller förorenar lekplatser, innergårdar eller gemensamma utrymmen i husen. Information om husdjur i området.

Mata inte fåglar och andra djur

Du får inte lägga ut mat till djur inom fastigheten eller på gården och din uteplats. Maten kan locka till sig råttor och andra skadedjur.

Inga studsmattor eller pooler

Studsmattor och pooler medför olycksrisker och vi är ansvariga för det som sker i våra områden. Därför är det inte tillåtet att ha det på gårdar och uteplatser. Det är okej med små plaskpooler för de minsta barnen, men kom ihåg att alltid hålla koll och tappa ur vattnet. Pooler som rymmer mer än 300 liter är inte tillåtna.

Vänligen vänta medan ansökan skickas...

Sök ledigt

Sök ledigt

Felanmälan

Felanmälan

Min bostad

Min bostad

Kundservice

Kundservice