Se upp för bedragare

Scandinav_IUJH.jpg

Information från Östersunds kommun med anledning av corona: Polisen varnar nu för bedragare som utnyttjar corona-läget. Kriser är något som ofta utnyttjas av bedragare för att lura andra människor. Och sätten att luras är många. Det viktigaste rådet är att aldrig logga in på din bank eller lämna bankkort eller koder till okända som kontaktar dig.

– För en tid sedan var det bränderna i Australien och nu ser vi hur bedragarna använder coronaviruset och smittspridningen för att komma över inloggningsuppgifter, bankkort och koder, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum, NBC.

– Vi ser hur man utger sig för att komma från Folkhälsomyndigheten och arbeta med smittspårning eller från sjukvården och vill komma in i bostaden och ta prover. Det förekommer också att man utnyttjar de initiativ som tas när äldre och sjuka har svårt att ta sig ut och erbjuder sig till exempel att hjälpa till med inköp, säger Lotta Mauritzson.

Tänk på att hemtjänstpersonal alltid bär synlig legitimation!

Några viktiga tips från polisen hur du skyddar dig på nätet:

  • Klicka aldrig på länkar i till exempel mejl om du inte är helt säker på vem som skickat mejlet. Länkarna går ofta till sidor där du uppmanas ladda ner något eller ange dina kortuppgifter.
  • Erbjudanden om att du vunnit något till exempel en telefon, presentkort eller liknande är ett sätt för bedragarna att komma åt dina personliga uppgifter.
  • Ha olika lösenord till dina inloggningar till appar och konton på nätet. Om någon kommer över ditt lösenord till en sida så har de inte inloggning till alla dina konton.

Tillbaka