Fryser du i lägenheten?

Vid lägre utomhustemperaturer och skiftningar mellan kalla nätter och varmare dagar kan du till en början uppleva att det blir lite kallare i din bostad. Värmen regleras automatiskt när temperaturen sjunker, men vid snabba väderomslag kan det ta lite tid innan värmesystemet helt anpassat sig. Så ha gärna lite tålamod innan du gör en felanmälan.
Hur mäter jag temperaturen i lägenheten?
Vi har som mål att inomhustemperaturen alltid ska hålla ca 20-21°C och ibland är det inte så kallt i lägenheten som man tror. Men om du fortsätter att tycka att det är kallt kan det vara bra att kontrollmäta temperaturen innan du gör en felanmälan. Det är viktigt att du mäter temperaturen på rätt sätt. Placeras termometern mot en yttervägg eller exempelvis i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet.
Så här mäter du rätt:
- Minst en meter från yttervägg
- Minst 60 cm från en innervägg
- En decimeter till två meter ovanför golvet
Varför sätter ni inte igång elementen?
Vi stänger inte av elementen manuellt, utan även det regleras automatisk utifrån hur varmt det är i byggnaden. Ibland beror kalla elementen även på termostaten är nedvriden. Om du vridit ner värmen på våren kan de ofta vara kvarglömda i avstängt läge när hösten kommer. Tänk även på att värmen påverkas av att du vädrar och har öppna fönster.
Möblera inte framför elementen
Även möblering kan påverka elementen och värmen.
- Placera inte stora möbler så som soffor och sängar framför ett element.
- Använd inte elementskydd.
- Häng inte tjocka gardiner över termostaten, det lurar termostaten att det är varmare än det är.