Visa undermeny

Därför byggs Fagerskrapan

Varför bygger ni Fagerskrapan?
– Kommunen har gett oss uppdraget att tillföra nya lägenheter till bostadsmarknaden i Östersund, samtidigt som vi ska bidra till att göra Östersund till en attraktiv kommun, både för de som bor här och för de som funderar på att flytta hit. Det är en del av kommunens tillväxtprogram.
– Det råder brist på moderna och centralt belägna hyreslägenheter i Östersund. Det här huset kommer även att skapa flyttkedjor som frigör eftertraktade boenden, inte minst för ungdomar. Och genom detta landmärke bidrar vi till att sätta Östersund på kartan.

På vilket sätt bidrar huset till att sätta Östersund på kartan?
– Det är ovanligt med så här höga hus i Norrland och det blir det högsta hyreshuset i Jämtland. Fagerskrapan är tillsammans med det 16 våningar höga huset på Lulsundsberget i Luleå högst i Norrland. Självklart blir det ett landmärke.

Varför bygger ni nytt?
– Att bygga nytt ger inte bara nya boenden, det är också något som kan ge många positiva ringar på vattnet i form av arbetstillfällen och en allmän känsla av framåtanda i staden.

Varför bygger ni högt?
– Att bygga högt är ekonomiskt, miljömässigt klokt och dessutom platseffektivt. Den fantastiska utsikten är en bonus.

Miljömässigt klokt. Hur då?
– Det är energieffektivt. Dels i själva byggprocessen, där allt – trafik, material, kabeldragningar – samlas till ett begränsat område. Dels att vi genom att bo tätt förenklar och effektiviserar uppvärmningen, liksom vatten och avlopp. Dessutom bygger Skanska i enlighet med en miljöbyggnadscertifiering i silverklass och guldklass vad gäller husets energianvändning.

Vad innebär miljöbyggnadscertifiering?
– Totalt finns tre nivåer i systemet: brons, silver och guld. Miljöbyggnadscertifieringen innehåller krav på energi, inomhusmiljö och material. Det innebär att vi gör miljösatsningar långt utöver de lagkrav som finns. Miljöbyggnadscertifieringen säkerställer dessutom att byggnaderna fungerar ur ett miljö- och hälsoperspektiv.

Varför byggs hyresrätter och inte bostadsrätter i Fagerskrapan?
– Det är ett strategiskt beslut och vägval i botten. Det ska finnas boenden som inte kräver att man tar stora lån, det ger fler människor möjlighet att bo i fina lägenheter med bra service. För oss är det också en långsiktig investering.

Blir det ett hus för de välbärgade?
– Nyproducerade lägenheter ligger naturligtvis högre i hyra än äldre, men här är det inte tal om någon lyxsatsning. Interiören är stilren och detaljerna håller hög klass, men det ska vara prisvärt. Vi försöker hålla ner kostnaderna utan att tumma på kvaliteten.

Vem har råd att bo där?
– Vi tror att huset attraherar normalinkomsttagare som prioriterar utsikt, läge och service – hög boendekvalitet helt enkelt.