Visa undermeny

Vi minskar onödig miljöpåverkan

Steg för steg försöker vi minska på vår onödiga miljöpåverkan. Vi har satt ett energimål för vår verksamhet som säger att vi ska minska energianvändningen med 10 % 2010-2017 och med 20 % 2010-2020. Det betyder att senast 2020 skall alla våra hus i genomsnitt använda högst den mängd energi som ett nybyggt hus tillåts använda idag.

Tittar vi tillbaka några år så har vi åstadkommit mycket! Sedan 2010 har vi sänkt energianvändningen med 8 % – elförbrukningen har minskat med hela 19 % och värmen med 6 %.

För att lyckas med våra mål krävs att vi gör allt vi kan – från det lilla till det stora. Här är några exempel på vad vi har gjort:

  • Vi har ersatt elvärme och oljeuppvärmning med värmepumpar i Lit, Häggenås, Tandsbyn och Fåker. De sista oljepannorna tog vi bort våren 2012.
  • Vi har bytt ut gamla fläktar till nya, tryckstyrda med energisnåla motorer på många hus i Torvalla. Det innebär att lägenheterna ventileras efter behov – lite mer när många lagar mat och lite mindre annars.
  • Vi har bytt till välisolerade fönster på bland annat kvarteret Harren och Hjorten. De förbättrar miljön i din lägenhet genom att minska kallraset samtidigt som de sparar värme.
  • Vi har injusterat värmesystemen och bytt termostatventiler i en tredjedel av alla lägenheter. Det ger en jämnare inomhustemperatur.
  • Vi har bytt utomhusbelysningen från kvicksilverlampor till närvarostyrda ledlampor på många av våra fastigheter.
  • Vi har byggt om tvättstugor på många ställen och då installerar vi energieffektiva maskiner och värmeåtervinning på torktumlarna. Samtidigt blir det en uppfräschad miljö för dig att tvätta i! Det är torkningen som drar mest energi i tvättstugan. Smarta torkskåp och tumlare känner själva när tvätten är torr och stänger av sig själva.
  • 2010 gick vi igenom alla lägenheter och letade efter läckande kranar och toaletter. Samtidigt installerade vi sparinsatser i kök och badrum. Det sänkte vattenförbrukningen med 15 %.
  • När vi bygger nya hus ställer vi höga krav på miljö och energi. Fagerskrapan är miljöklassat för låg energianvändning, bra materialval och inomhusklimat. Alla kommande nybyggnadsprojekt skall vara minst lika energieffektiva.
  • Vi undersöker möjligheterna att installera solceller på många av våra hustak, både äldre hus och vid nybyggnation.
Men vi letar också efter små, onödiga energiförbrukare ute i våra områden. Har du hittat någon onödig miljöpåverkan där du bor? Hör av dig till Felanmälan!