Visa undermeny

Earth Hour

Earth Hour

Earth Hour är världens största klimatmanifestation, som genomförs i mars varje år. I år släcker vi den 30 mars mellan 20.30-21.30 ljuset för klimatet. Att släcka lamporna och stänga av onödig elektronik under Earth Hour är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar. Vi på Östersundshem är bara en av alla organisationer, företag och privatpersoner som deltar. Var med du också!

Energispartips

Östersundshem vill aktivt bidra till skapandet av en hållbar framtid. Det gör vi till exempel genom att energieffektivisera våra fastigheter och ställa hårda krav på låg energiförbrukning och sunda material i vår nyproduktion. Vi har satt som mål att all ökad energiförbrukning på grund av vår nyproduktion ska tillgodoses av egenproducerad förnyelsebar energi, till exempel genom solceller på våra hus.

Belysning och hemelektronik
Belysning står för cirka tjugo procent av en bostads förbrukning av hushållsel. Men genom att vara medveten om hur du använder lamporna, och vilken sorts lampor du använder, kan du minska både miljöpåverkan och kostnad. Tips på hur du sparar el i ditt hem får du om du klickar på bilden med lampan nedan.

Vad gör vi då? Vi har bytt utomhusbelysningen i många av våra bostadsområden. Gamla kvicksilverlampor byts ut mot moderna led-lampor som ger bättre ljus, drar mindre el och inte innehåller miljöfarligt kvicksilver. Vi ser även över trapphusen och installerar närvarostyrningar. Utebelysningen på våra gårdar styrs med ljusrelä som tänder lamporna när det börjar bli mörkt ute.

Värme och ventilation
Värmen och ventilationen i din bostad sköter ju vi som fastighetsägare om. Men du kan också påverka både energianvändningen och inomhusklimatet genom att bland annat möblera klokt och vädra på rätt sätt. Läs hur du gör genom att klicka på länken längre ner på sidan.

Vad gör vi då? Vi byter kontinuerligt fläktar och pumpar till allt mer energieffektiva alternativ. Vi har också injusterat värmesystemen och bytt termostatventiler i en tredjedel av alla lägenheter. Det ger en jämnare inomhustemperatur. Just nu bygger vi även om ventilationen på Kaptenen 4 så att de boende får ren, förvärmd tilluft via tilluftventiler istället för kall luft utifrån med gatans föroreningar och buller på köpet. Samtidigt sparar vi mycket energi genom att återvinna värmen i den utgående luften. När vi bygger nytt sätter vi bara ventilationssystem med värmeåtervinning, både för miljöns och för din skull.

Vatten och tvätt
I de flesta av våra lägenheter ingår vattenkostnaden i hyran. Det kan tyvärr innebära att man inte är så nogräknad med hur man använder vattnet. Men bara genom att tänka efter och t ex stänga av vattnet när du tvålar in dig kan du spara mycket energi och minska miljöpåverkan! Diska inte heller under rinnande vatten, och duscha hellre än att bada, så har du gjort stor nytta. Läs mer om tips på hur du sparar vatten nedan.

Vad gör vi då? Vi bygger om våra tvättstugor och väljer då mer energieffektiv utrustning. Det är torkningen som drar mest energi i tvättstugan. Smarta torkskåp och tumlare känner själva när tvätten är torr och stänger av sig själva. På nya hus sätter vi vattenmätare i varje lägenhet så att du som hyresgäst bara behöver betala för det vatten du själv har använt.

Läs mer om vad vi på Östersundshem gör för en bättre miljö här. Du kan också hjälpa oss att upptäcka onödig energiförbrukning i våra bostadsområden. Gör en felanmälan på 063-14 04 00 eller felanmäl här.

Här kan du läsa mer om energi! Klicka på bilderna nedan så får du fler konkreta tips om värme, belysning och tvätt.

Värmetips Ett lysande förslag Tvätta rätt
Informationsbladen kommer från kampanjen ”Det håller inte!” som drivs av SABO, Hyresgästföreningen och Naturskyddsföreningen. Besök kampanjens hemsida www.allmännyttan.se