Visa undermeny

Gröna Östersundshem

Här hittar du bra tips om vad du kan göra för en bättre miljö och vi berättar också vad vi på Östersundshem gör för att minska vår miljöpåverkan.

Vår onödiga miljöpåverkan gör ingen glad
På Östersundshem tycker vi inte om onödig miljöpåverkan. Vad menar vi med det? Jo, vårt boende påverkar oundvikligen miljön och bidrar till växthuseffekten även om vi helst skulle önska att det inte var så. Våra hus är i första hand till för att ge våra hyresgäster en hemmiljö att trivas och må bra i, vilket kräver energi och orsakar avfall. En del miljöpåverkan är i viss mån nödvändig. Men det finns också mycket onödig miljöpåverkan – det vill säga miljöpåverkan som ingen har någon glädje av – och den vill vi minska på.

Onödig miljöpåverkan för oss är till exempel:

  • belysning som är tänd när ingen ser det
  • gamla fläktar som behöver onödigt mycket energi för att ventilera ditt hem
  • motorvärmare som fortsätter värma en redan varm bil
  • droppande kranar
  • element som står på under ett öppet fönster

På sikt måste vi förstås även minska på det som vi idag anser vara nödvändig miljöpåverkan, för att nå ett hållbart boende. Med nya tekniker och nya livsstilar öppnas nya möjligheter och vi kan förflytta gränsen för vad vi kallar nödvändig miljöpåverkan allt mer.

Vad kan du göra?

Vi kan alla hjälpa till att minska på den onödiga miljöpåverkan. Det kan till exempel vara:

  • Frysen som är några grader kallare än vad maten behöver – det kostar pengar för dig och orsakar miljöpåverkan, men inte blir du gladare av att glassen är -23 grader istället för -18.
  • En vattenkran som läcker – det gör heller ingen glad och orsakar kanske i värsta fall en vattenskada.
  • Glödlampor som drar fem gånger mer el än energisnåla lågenergi- och led-lampor.

Till vänster har vi samlat en del förslag på vad du kan göra för att minska onödig miljöpåverkan. Alla tips passar kanske inte alla, men om alla kan göra något så räcker det långt! Läs och hitta det som är onödig miljöpåverkan för just dig!

På Östersunds kommuns hemsida finns även tips på hur du på ett bra sätt sorterar ditt avfall. Läs mer här…