Visa undermeny

När du bor

Hyresbetalning
Det är viktigt att hyran betalas i tid – senast sista vardagen före varje kalendermånads början. Om du inte betalar i tid riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt. Om du av någon anledning skulle bli efter med hyran är det viktigt att du kontaktar oss så fort som möjligt. Ett smart sätt att hantera dina hyresbetalningar är via autogiro, då dras beloppet direkt från ditt konto. Då du bor i en studentbostad är juni och juli hyresfria månader för de flesta fastigheter, om du läser på baksidan av ditt kontrakt ska det stå att juni och juli är hyresfri, om det inte gör det betalar du hyran samtliga månader. Kom ihåg! Det är lätt att glömma augustihyran. Den ska vara betald sista juli.

Gemensamt sällskapsrum, tvättstuga och trapphus
Ofta kan det finnas ett gemensamt sällskapsrum för studenter i våra hus. För att alla ska trivas i sitt ”extra vardagsrum” är det viktigt att var och en tar sitt ansvar att hålla rent och snyggt där. Tvättstugan delas också med andra, och det är därför viktigt att du lämnar den välstädad. Av brandsäkerhetsskäl ställer du din cykel i förråd eller cykelställ – inte i trapphuset.

Korridorboende
Bor du i korridor måste du tillsammans med dina korridorkompisar hålla ordning i köket, t.ex. diska, torka bord, rengöra spis, rensa kylskåp m.m. Östersundshem ansvarar för städning av golv i korridorer och trapphus.

Hänsyn till grannar
För att alla ska trivas och kunna plugga ostört i sin lägenhet, är det viktigt att du tänker på att musik och andra ljud som kan uppfattas som störande hålls på en lagom nivå – alla tider på dygnet.

Bredband
Normalt ingår en 10/10 Mbit/s internettjänst i din hyra. I lägenheten finns bredbandsuttag som ger dig möjlighet att surfa via kommunikationsnätet byggt med fiberoptik. Kontakt till leverantören Bahnhof. Bor du på Öskvägen, kontakta Östersundshems felanmälan vid fel på internet.

TV
Ett grundutbud av TV-kanaler ingår i din hyra, och utöver det kan du välja till ytterligare kanaler efter eget tycke och smak. Obs! Du måste själv införskaffa en tv-licens. Se ditt utbud av kanaler
Felanmälan
Går något sönder i din lägenhet eller i något allmänt utrymme kontakta vår Felanmälan, ring 063-14 04 00 – telefontid vardagar: 08.00 – 16.30. Felanmälan kan också lämnas via Mina sidor.

Om något akut händer när kontoret är stängt och som inte kan vänta tills vi öppnar igen, kan du ringa vår jour 063-13 71 00.

Nycklar
Om du låst dig ute ringer PD bevakning på 063-12 85 65. Du behöver kunna legitimera dig och de tar ut en avgift när de kommer och öppnar.
Om du tappat bort dina nycklar får du själv betala för låsbyte och nya nycklar. Tänk också på att alltid låsa ditt förråd – oavsett om du har saker i det eller inte.

Andrahandsuthyrning
Om du inte ska använda din bostad under en viss tid, till exempel om du ska ut på praktik eller plugga utomlands, så kan du hyra ut den i andra hand. Du måste dock ha Östersundshems medgivande för uthyrningen. Om du saknar medgivande riskerar du att förlora ditt kontrakt.

Den som hyr i andra hand ska också vara student och du måste skriva kontrakt med personen. Som kontraktsinnehavare ansvarar du för lägenheten även under den tid som du hyr ut den i andra hand. Detta gäller både ekonomiskt och för eventuella störningar som kan förekomma. Därför är det jätteviktigt att du endast hyr ut till en person du känner väl, som har goda referenser och som inte har några betalningssvårigheter.