Visa undermeny

Brandsäkerhet

Det är alltid bråttom när det börjar brinna. Kontrollera därför utrymningsvägar och annat brandskydd redan när du flyttar in. De utrymningsvägar du har tillgång till är trapphuset, balkongen, fönster med hjälp av stege på vissa hus, eller via brandkårens stege.

Ingen förvarning i trapphus
Trapphuset är en livsviktig utrymningsväg och att du inte får förvara något där. Det ska vara fritt från t.ex. tidningar, kartonger, skor, dörrmatta, cyklar och barnvagnar. Startar en brand så sprider den sig snabbt och bildar giftig rök. Förvara alla dina saker inne i lägenheten eller i förråd.

Stäng dörren och ta trappan
Två livsviktiga saker att tänka på vid brand är att du stänger lägenhetsdörren efter dig om det brinner i din lägenhet, att du inte använder hissen och att du aldrig springer ut i ett rökfyllt trapphus om det brinner hos grannen. Lägenhetsdörren är gjord för att stå emot en brand i ca 30 minuter, så om det brinner i en annan del av huset kan du stanna i lägenheten tills brandkåren kommer och hjälper dig.

Brandvarnare
Brandvarnare är en billig livförsäkring som finns i lägenheten när du flyttar in. Den tillhör Östersundshem och ska lämnas kvar när du flyttar. Gör en felanmälan om det saknas brandvarnare i lägenheten, så får du en installerad. Ungefär en månad innan batteriet tar slut ger brandvarnaren ifrån sig korta ljudstötar. Brandvarnaren fungerar som vanligt under denna tid, men byt batteri snarast. Testa brandvarnaren då och då och hör av dig till oss om den inte fungerar.

Så här sköter du brandvarnaren:
• Prova den regelbundet, förslagsvis en gång i månaden
• Rengör den regelbundet med en lätt fuktad trasa eller genom att dammsuga den
• Byt batteri så snart det behövs

Se filmen på andra språk…

Så här gör du för att undvika brand hemma
Några av de vanligaste brandorsakerna i ett hem är elektriska fel, brand vid matlagning samt levande ljus. Här nedan kan du läsa vad du kan göra för att förhindra olyckor och vad du bör göra om det börjar brinna.

• Lämna aldrig ljus obevakade. Använd ljusstakar i obrännbart material och placera ljusstaken på säkert avstånd från brännbart material. Ställ aldrig levande ljus, blommor och liknande på tv, stereo eller DVD.
• Om olyckan är framme, släck med vatten eller brandsläckare.
• Dra alltid ur kontakten direkt när du använt exempelvis strykjärn, kaffebryggare eller brödrost.
• Stäng av tv:n med strömbrytaren – inte bara med fjärrkontrollen.
• Om du har en egen tvätt-, tork- och/eller diskmaskin, bör den vara avstängd när du går och lägger dig eller går hemifrån.
• Rengör torktumlarens luddfilter efter varje användning. Om olyckan är framme: Dra ur kontakten eller stäng av apparaten med strömbrytaren.
• Ha alltid ett lock till hands när du steker, friterar eller gör fondue, så att du kan kväva elden om det behövs. Använd aldrig vatten på brinnande fett eller olja.
• Rengör regelbundet filtret till köksfläkten.
• Om du har förråd på vinden eller i källaren får du av brandsäkerhetsskäl inte förvara brandfarliga ämnen eller dra in egen el där.
• Lämna aldrig brännbart material i trapphuset eller i allmänna utrymmen.

Anlita expertis vid elinstallationer
Anlita alltid en behörig elektriker vid elinstallationer. Försäkringsbolaget betalar inte ut ersättning om det börjar brinna på grund av en felaktig elinstallation utförd av en person som inte är behörig elektriker. En del får du göra själv, men det förutsätter att du har nödvändiga kunskaper.