Visa undermeny

Katter som inkräktar

Vi får ofta in klagomål om katter som förorenar och stör grannar, bland annat händer det regelbundet att katter urinerar i barnvagnar. Vi uppmanar därför kattägare att förbättra tillsynen av sina utekatter. Det är viktigt att du som kattägare har en god kommunikation med dina grannar gällande eventuella besvär, och hur dessa ska lösas på bästa sätt.

Kom ihåg att du som kattägare är skyldig att visa hänsyn till dina grannar

  • Boende i kvarteret besväras ofta av katter som springer in på deras tomt och in i lägenheter via fönster och dörrar, och av katter som förorenar i trappuppgångar, på boendes uteplatser samt i barnens sandlådor.
  • Många barn och vuxna får allergiska besvär av katter, då är det svårt att freda sig om grannens katt smiter in i lägenheten eller hoppar upp i barnvagnen.
  • Att du låter din katt springa fritt i området gör tyvärr att andra får ta konsekvenserna av ditt kattägande.
  • Du som kattägare ska i möjligaste mån ta hänsyn till människor som besväras av dina katters beteende, eller som är rädda för katter.

Enligt § 11 Hälsoskyddslagen skall ”husdjur och andra djur som hålls i fångenskap förvaras och skötas så att sanitär olägenhet inte uppkommer”.

Hur kan du som är kattägare undvika att din katt stör andra?

Det finns olika skäl för att fundera igenom sin katthållning. En god grannsämja är ett av skälen, och kattens väl och ve är ett annat. Att ha sin katt inomhus i större utsträckning, eller helt och hållet, innebär att den undviker faror som trafikdöd, revirslagsmål och sjukdomar.

Råd för att undvika konflikter
Som kattägare bör man ta ställning till om man ska kastrera/sterilisera katten, om den inte ska användas till avel. Detta gäller även hankatter som genom luktmarkeringar och oväsen kan störa omgivningen. En kastrering/sterilisering har många fördelar, vilka du kan läsa mer om på internet.

Håll katten inomhus. De flesta katter trivs alldeles utmärkt inomhus, särskilt om de
är kastrerade/steriliserade. Ett alternativ är att man har uppsikt över katten när den
vistas ute, eller att man har den i koppel.

Ha en kattlåda och lär katten att göra sina behov i en låda, även om den vistas ute.

Sist men inte minst …
Prata med dina grannar. Fråga dem om dina katter upplevs som ett problem och framför att du gärna vill veta om din katt stör dem.

Några råd till dig som besväras av kattbesök

En överraskande kalldusch
De flesta katter avskyr vatten. Att använda en blomspruta, trädgårdsslangen eller en hink kallvatten för att ge katterna en oväntad kalldusch är därför en väldigt effektiv men skonsam lösning. Efter några gånger med denna behandling bör katten komma till insikt om att din trädgård är värd att undvikas.
Här gäller det dock att vara uthållig.

Dofter som katter ogillar
Katter gillar inte dofter som inkräktar på deras revir. I zooaffärer, trädgårdsbutiker och liknande finns olika doftprodukter som kan hjälpa till att hålla katterna borta från din uteplats. Strö ut eller spraya på det du vill skydda. Efter regnfall måste denna procedur dock upprepas.

Andra doftknep som rekommenderas av härdade trädgårdsägare: citronskal, vitlöksklyftor, lavendel och rosmarin, kaffesump och krossade malkulor hör till de vanligaste. Ett annat tips är att ta till gamla kryddburkar av olika slag. Krydda rabatterna med vitpeppar, svartpeppar, kajennpeppar eller liknande i stället för att kasta bort burken. Katter har gott minne, och i bästa fall kommer de att hålla sig undan i fortsättningen.

Obs! Djurplågeri är enligt lag förbjudet, såväl i din egen lägenhet som utanför. Hjälper inte råden ovan bör du kontakta oss på 063-14 04 00 istället för att göra dig själv till boven i dramat.