Visa undermeny

Allmänna utrymmen

Trapphus och förråd
Se till att portdörren stängs efter dig. Öppna dörrar kan bidra till att radiatorerna fryser sönder vintertid. På sommaren kan sorkar, möss och annan ohyra ta sig in. Kontrollera också att porten går i lås kvällar och nätter, så att obehöriga inte kommer in i trapphuset.

I trapphuset får inte cyklar, barnvagnar, skidor och liknande förvaras. Anledningen är att utryckningspersonal vid ett eventuellt olyckstillfälle eller brand lätt ska ta sig fram, men också för att underlätta för städpersonalen.

Tänk på att ta in cykeln till cykelförrådet under vintern, så att snöröjningen kommer fram.

Gårdar, balkonger och uteplatser
Skaka dina mattor på gården, inte från balkonger eller fönster.

Använd våra grillplatser om du vill grilla – tänk på brandrisken och att ingen vill ha in matos i sin lägenhet.

För dina grannar skull ber vi dig att tänka på var du röker någonstans. Om du exempelvis röker på balkongen kan röken ibland stiga upp och in till grannen ovanför som har sin balkongdörr öppen.

Sopor och avfall
I din lägenhetsmapp finns en karta som visar var närmaste miljöstation ligger. Grovsopor, elektronik och farligt avfall ska du som hyresgäst själv köra till en återvinningscentral. Se Sorteringsguiden för information om hur du sorterar eller www.ostersund.se.

Tvättstugan
Eftersom alla behöver tvätta då och då är tvättstugan en av de viktigaste platserna i huset. Tänk på att lämna tvättstugan i det skick du själv vill finna den i då du ska tvätta. Gör en felanmälan direkt om något inte fungerar. För att våra tvättstugor ska fungera bra har vi ett par enkla regler att följa. Det handlar om hur du sköter maskinerna och hur du städar när du tvättat klart:

 • Respektera de tider som är bokade av andra och använd inte tvättstugan utanför de bokningsbara tiderna.
 • Följ de skötselanvisningar som gäller för maskiner, torktumlare och annan utrustning. Hör av dig till din Bovärd om du är osäker.
 • Fyll tvättmaskinen, använd gärna miljömärkt tvättmedel, dosera lagom och använd tvättpåse om du tvättar en bh med bygel. Kör inte torkutrustningen längre än nödvändigt, den drar mycket energi. Har du få plagg att torka kan du använda kortare torktid
 • Tvätta inte stora mattor i våra tvättmaskiner, de är inte anpassade för det.
 • Självklart städar du tvättstugan innan du lämnar den. Nedan kan du se en film på hur städningen ska gå till.
  - Gör rent luddfiltret i torktumlaren.
  - Torka av maskinerna med en fuktig trasa och rensa dem från tvätt- och sköljmedelsrester.
  - Städa golvet.
  - Ta med dig dina tvätt- och sköljmedelspaket.
 • Du som har husdjur behöver vara extra noga med städningen eftersom många är allergiska. Husdjuret lämnas hemma när du tvättar.
 • Anmäl omgående till Felanmälan 063-14 04 00 eller felanmälan om något inte fungerar.
 • Släck lyset och lås dörren när du lämnar tvättstugan. Barn är nyfikna och en öppen dörr till tvättstugan kan locka och få förödande konsekvenser.